Dat we anders moeten consumeren, anders moeten denken en doen, dat we verschuiven naar een nieuwe economie, dat we innovatiever moeten ondernemen, het zijn allemaal dingen waar we steeds meer mee te maken krijgen. Maar dan heb je ook nog ineens die ‘deeleconomie’, wat is dat nu eigenlijk? Waarom zou ik mijn spullen, producten, huis of auto met iemand anders willen delen? Nou.. ik zal je vertellen waarom.

Delen is eigenlijk van vroeger
Vroeger was het al de gewoonste zaak van de wereld dat we spullen gezamenlijk kochten en deelden met anderen. We deelden gereedschappen, wasmachines, fornuizen, koelkasten, fietsen en auto’s, simpelweg omdat er geen geld en geen behoefte was om zelf alles aan te schaffen. Maar waarom is dat delen nu dan ineens zo eng?

Tegenwoordig zijn we gewoon gewend om alles zelf te hebben. Bezit werd onze nieuwe maatstaf. Het weer gaan delen van onze eigendommen vraagt dan ook een flinke verandering in ons denk- en gedragspatroon. Een eerste stap is om een stuk relaxter met het begrip eigendom om te gaan en eens te bekijken of ‘gebruik’ en ‘toegang’ niet veel waardevoller is. Het internet, maakt dat laatste in ieder geval op een eenvoudige manier mogelijk.

Nu is het ineens ‘de deeleconomie’
Online platformen waar we met elkaar onze spullen, auto’s, kennis, klusjes, kennis, huizen en maaltijden kunnen delen groeien dan ook als paddenstoelen uit de grond. Peerby, Koopdelen, Thuisafgehaald, Snappcar, allemaal websites waardoor wij, als consumenten, alles wat we al hebben beter kunnen benutten, in plaats van het weg te gooien als we het niet meer gebruiken. We komen via internet met elkaar in contact en kunnen er soms nog geld mee verdienen ook. Dat heet dan ineens de deeleconomie. Terwijl, het eigenlijk gewoon een herintroductie van oude markt-gewoonten en gebruiken is, maar dan via online tools. Dus zo vreemd en nieuw is het helemaal niet.

Bedrijven en de deeleconomie
Ook voor bedrijven liggen er mogelijkheden en kansen, namelijk het delen van materieel, diensten en personeel met collega-bedrijven. Via een online B2B platform zoals FLOOW2 kan ieder bedrijf wereldwijd op een eenvoudige en snelle manier onderbezette bedrijfsmiddelen voor een korte tijd te verhuren of personeel tijdelijk uit te lenen aan collega ondernemers. Met een duur woord noemen we dit ook wel ‘asset sharing’.

Bij veel bedrijven worden bedrijfsmiddelen vaak niet 100% benut. In de zorg staan dure MRI scanners ongebruikt. Op parkeerplaatsen staan bedrijfswagens stil en in kantoorgebouwen zijn vergaderruimten de helft van de dag leeg. Dat is toch zonde? Zeker als een collega-bedrijf het misschien wel heel goed kan gebruiken.

Financieel voordeel door te delen
Volgens een van de oprichters van FLOOW2, Kim Tjoa, “getuigt asset sharing van innovatief en slim ondernemerschap, want waarom materieel en producten stil laten staan terwijl je er nu extra omzet mee kan maken én zo ook nog duurzamer kan ondernemen?”

Via de B2B deelmarktplaats kunnen bedrijven van elkaar huren en zo minder kosten maken. Ze hoeven niet te investeren in het kopen van nieuw materieel of het aannemen van personeel. Daarnaast kan een bedrijf materieel en diensten – van graafmachines en aanhangwagens tot een kantine en vergaderruimte – die niet volledig worden benut verhuren aan ondernemers en bedrijven in de buurt.

Het gaat dus eigenlijk om een nieuwe manier van geld verdienen, “ondernemen 2.0”: extra omzet realiseren uit asset sharing, naast omzet uit de dagelijkse bedrijfsactiviteiten.

Delen op bedrijventerreinen
In Zwolle ging begin maart dit jaar het eerste bedrijventerrein, Hessenpoort, aan de slag met het delen van materieel, diensten en kennis en kunde van medewerkers via de online deelmarktplaats. “Ik heb dit project opgezet omdat ik in de deeleconomie geloof. Juist in de huidige economische situatie moet je nieuwe bronnen aanboren” , vertelt Ilse Sijtsema, parkmanager Hessenpoort.

Ondernemers op het terrein kunnen nu efficiënter en duurzamer ondernemen, want delen wat je hebt en zelf niet gebruikt is zowel winstgevend als milieuvriendelijk! Bij veel bedrijven staan dure machines en belangrijke kennis soms op inactief. Dit terwijl een ander bedrijf deze middelen juist goed kan gebruiken. Zonde om hier niets mee te doen!

It’s time to share
Kortom, delen is helemaal niet eng het is alleen weer even wennen. We gaan weer samenwerken in plaats van ieder voor zich, we leren andere consumenten en bedrijven kennen, we kunnen er geld mee verdienen of juist kosten besparen, én het is nog duurzaam ook. Dus ik zeg: it’s time to share!

Meer weten over het nieuwe delen? Bezoek ons dossier Deeleconomie.

Bron: 2020mag
Auteur: Laury Zwart, FLOOW2